duminică, 6 martie 2011

8 Martie - Cadouri de ziua ta, mamico

gallery_13600_24_228346.jpg
Mai ingroasa un pic literele, mai impatureste plicul si stai pitit dupa usa asteptand sa o vezi. De cate ori nu ti-ai surpins mama cu tot felul de cadouase improvizate, de care razi acum, dar care o faceau atat de fericita atunci. Iar pentru ca ai crescut, 8 martie iti ocupa mai mult timp, pentru toate femeile din viata ta.
Pentru ca toate lucrurile au un inceput, afla ca in 1910, la Copenhaga s-a hotarat ca 8 martie va fi ziua internationala a femeii. Se pare ca odata cu industrializarea ele au inceput sa-si ceara drepturile. In 1857, chiar pe 8 martie, femeile au organizat un protest in New York City. Dupa multe astfel de manifestatii, acum in majoritatea statelor 8 martie este sarbatoarea femeilor, iar unele tari au saptamana femeilor. In America se sarbatoreste luna femeilor, in martie. In unele tari, este si cazul Romaniei, aceasta data este o dubla sarbatoare, se celebreaza atat femeia cat si Ziua Mamei.
gallery_13600_24_37649.jpgIn Italia, femeile primesc mimoze galbene, iar in Rusia barbatii ofera ciocolata. Cat despre ziua mamei se pare ca isi are originile in Grecia antica. Grecii o sarbatoreau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Si romanii care aveau o ocazie dedicata femeii numita Maturnalia.
Englezii aveau inca din 1600 o sarbatoare, "Mothering Sunday". In acea zi, toti servitorii care lucrau departe de casa erau lasati sa mearga sa petreaca o zi cu mamele lor. In America sarbatoarea a aparut ca un strigat ce dorea sa uneasca femeile impotriva razboiului. Una dintre militante, Ana Jarvis, a facut ca in 1911 Ziua mamei sa se sarbatoreasca in aproape fiecare stat. In timp, sarbatoarea si-a pierdut din atributiile initiale, devenind comerciala.
Ziua mamei sau a femeii, 8 martie nu trebuie uitat, iar pentru ca suntem multe, trebuie sa fii pregatit. Iar dincolo de cadouri, nu uita de un zambet, de o imbratisare, de o floare pentru mama si cinci minute in plus de petrecut cu iubita ta inainte de a pleca la lucru. 



Inca odata un sincer La Multi Anii tuturor mamicilor!!!

O zi faina Alexandru Dinet.                                                                   
                                                                                                                            roportal.ro
                                                                                                                   
                                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu