luni, 2 mai 2011

Osama ben Laden a fost ucis intr-o operatiune a unui comando american

Osama ben Laden a fost ucis intr-o operatiune a unui comando american

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca liderul retelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Obama a precizat, intr-o interventie transmisa in direct de televiziunile americane, ca a autorizat o operatiune impotriva liderului al-Qaida, in cursul careia nu au fost inregistrate victime in randurile fortelor americane, transmite MEDIAFAX. 


"Astazi, pot anunta poporul american si intreaga lume ca Statele Unite au efectuat o operatiune in urma careia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama. 

Presedintele american a precizat ca operatiunea militara americana a avut loc in Pakistan. 

Obama a afirmat ca a fost informat, in august, ca SUA au o posibila pista catre ben Laden, constand in informatii privind o posibila ascunzatoare a acestuia, situata in Pakistan. Presedintele american a adaugat ca, saptamana trecuta, a decis ca informatiile permit declansarea unei operatiuni. 

"Astazi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operatiune" care a vizat ascunzatoarea, a spus el. 

Ben Laden a fost ucis intr-un schimb de focuri, iar fortele americane au preluat trupul neinsufletit , a adaugat Obama. 

Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui ben Laden si a cladirii unde se ascundea acesta, a precizat presedintele american. 

Departamentul american pentru Securitate Interna nu a ridicat pentru moment nivelul de alerta terorista dupa moartea lui Osama ben Laden, a declarat luni un oficial din cadrul departamentului, citat de CNN. 

"Ramanem la o stare de vigilenta ridicata. Secretarul (Janet) Napolitano a fost clara de la anuntul NTAS (National Terrorism Advisory System) in ianuarie ca vom emite alerte doar cand vom avea informatii specifice si credibile pentru publicul americane", a afirmat oficialul citat. 

Cladirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama ben Laden se afla la circa 100 de kilometri de Islamabad, au declarat surse oficiale americane, precizand ca operatiunea s-a soldat si cu moartea altor patru persoane, relateaza CNN. 

"O echipa americana redusa" a fost implicata in operatiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fara a putea confirma prezenta unor membri ai fortelor armate la fata locului. 

O alta sursa oficiala a precizat ca ben Laden a opus rezistenta si a fost ucis intr-un schimb de focuri. O sursa din cadrul Congresului american a declarat ca liderul terorist a fost impuscat in cap. 

In confruntari au mai fost ucisi inca trei barbati si o femeie folosita ca scut uman, insa nu au fost inregistrate victime in randurile americanilor prezenti la fata locului, au precizat sursele citate. 

Printre victime se afla ben Laden, unul dintre fiii sai, alti doi barbati, probabil mesageri folositi de liderul al-Qaida, si o femeie care il proteja pe unul dintre barbati, au precizat sursele citate. 

Alte doua femei au fost ranite in urma atacului asupra resedintei unde se adapostea ben Laden si unde se aflau mai multe femei si copii. 

Echipa americana a fost prezenta in zona cladirii - de opt ori mai mare decat cele din jur - timp de circa 40 de minute. 

In timpul raidului, un elicopter american s-a prabusit, ca urmare a unei defectiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adaugand ca aparatul de zbor a fost distrus in urma incidentului. 

Americanii sarbatoresc in fata Casei Albe 

Sute de persoane s-au adunat, duminica seara, in fata Casei Albe, cantand imnul national, dupa aflarea primelor informatii privind uciderea liderului retelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, relateaza CNN. 

Manifestantii scandeaza "SUA! SUA!" si "Hey, hey, goodbye!", referindu-se la ben Laden. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu