Ai asteptari prea mari de la mariajul tau sau din contra, te complaci intr-o situatie nefericita , doar pentru ca stii ca nu vei gasi nimic mai bun? Esti fericita sau e loc si de mai bine? Citeste mai jos cele 9 intrebari pe care ar trebui sa ti le pui si afla cum stai cu bunastarea in casnicie.
Un profesor sociolog de la Universitatea Pennsylvania State din SUA a facut un studiu pe 2000 de subiecti proaspat divortati si a descoperit ca 60-70 % dintre acestia au dat cu piciorul unor legaturi cu un potential bun doar pentru ca s-au grabit cu trasul concluziilor. Mai mult decat atat, majoritatea subiectilor au recunoscut ca-si iubesc in continuare „jumatatea” doar ca au pus punct relatiei din cauza asteptarilor prea mari sau a plictiselii. Insa, multe casnicii in care plictiseala sau rutina isi fac simtita prezenta se pot imbunatati in timp daca dai dovada de putina intelepciune si o doza pronuntata de rabdare.
Cum stii daca ai parte de o astfel de casnicie flexibila care sa merite asteptarea? Dupa mai multe studii facute de specialisti s-a ajuns la concluzia ca sunt 9 intrebari ajutatoare. Raspunde la fiecare in parte si afla daca relatia ta, nu tocmai perfecta, are potential pentru o casnicie de durata.
1 Exagerezi partile negative ale casniciei tale? Daca da, pentru urmatoarele doua luni, marcheaza in calendarul tau zilele bune si zilele proaste si analizeaza mai atent rezultatele.
2 Ai lasat casnicia sa se deruleze de la sine, retragand partea emotionala din joc sau din contra, ai renuntat la toate asteptarile tale pentru ca relatia ta sa functioneze? Si daca asa stau lucrurile, poti gasi o cale sa revii la starea initiala?
3 Va enervati atat de tare unul pe celalalt incat aveti tendinta sa sariti la bataie si sa aruncati cu obiecte unul in celalalt cel putin o data pe luna? Lucrul acesta ti se pare normal si de fiecare data terminati cu o partida de sex de impacare sau te scoate pur si simplu din minti si iti vine sa lasi totul balta?
4 Faptul ca te enerveaza o atitudine la sotul tau ti se pare suficient pentru a-l determina pe acesta sa se schimbe? De exemplu, l-ai prefera mai puternic si mai masculin. Daca nu este, il obligi tu sa fie? Si daca da, de ce faci lucrul acesta? Poate fi din cauza faptului ca in istoricul familiei tale a existat ceva care te-a determinat sa gandesti astfel, cum ar fi de exemplu ca tatal tau nu te-a sustinut niciodata cand ai avut nevoie de el?
5 L-ai educat prost pe sotul tau doar pentru ca ti-a fost frica sa nu rabufneasca? Ai tacut atunci cand te-a criticat in public, desi tu nu suporti chestia asta si ai spalat tu vasele in locul lui, chiar daca era randul lui sa o faca doar pentru a evita o cearat? Crezi ca facut bine procedand astfel?
6 Faceti lucruri amuzante impreuna? Aveti puterea sa glumiti chiar si in momentele in care aveti de-a face cu o situatie dificila? Si daca nu, puteti sa va faceti mai mult timp pentru distractie in casnicia voastra?
7 Sunt conflicte pe care le-ai evitat in casnicie? Credeai ca o sa se intample ceva rau daca incercai sa le confrunti?
8 Ai nevoie de mai mult timp singura? Simti nevoia tot mai des sa evadezi si sa petreci weekend-uri departe de sotul tau, marsand pe ideea „mai rarut ca-i mai dragut”?
9 Ai facut tot posibilul ca mariajul acesta sa mearga? Esti sigura ca stie care sunt nemultumirile tale? Ati incercat terapia de cuplu? Si daca el n-a vrut sa mearga, te-ai dus tu in locul lui sa incerci sa-ti salvezi casnicia?
Raspunde sincer la toate aceste intrebari si afla in ce stadiu se afla casnicia ta. Vezi care sunt fisurile si cum le poti repara. Aminteste-ti in tot acest timp si de lucrurile frumoase pe care le-ati avut impreuna si nu uita: comunicarea libera si deschisa este vitala pentru bunul mers al unei relatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu