duminică, 12 iunie 2011

0,125 eurocenţi ca să-i spui "DA" lui Ponta

Liderii USL au calculat care va fi costul plătit de fiecare cetăţean dacă se vor organiza referendumuri locale privind reorganizarea administrativă, scrie "Gândul".


Victor Ponta le-a cerut sâmbătă consilierilor judeţeni reuniţi la Sala Palatului să meargă acasă şi să solicite organizarea de referendumuri locale. Misiunea este una obligatorie pentru toţi aleşii locali ai USL şi reprezintă contraatacul opoziţiei la proiectul de reorganizare administrativă propus de Guvern.
"Când este în joc dreptul la autodeterminare, cetăţenii au dreptul să-şi spună punctul de vedere. Nu ştiu care sunt costurile, dar democraţia este scumpă. Indiferent de cât costă, cetăţenii trebuie consultaţi, nu putem face cum vor muşchii celor de la Guvern. Nu am niciun dubiu că cetăţenii vor spune că nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor", a declarat pentru "Gândul" preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.
Mult mai precis este însă preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. "Tipărirea a 500.000 de buletine A4 cu întrebarea pentru referendum şi plata funcţionarilor la secţiile de vot costă în total 100.000 de euro, adică 0,125 eurocenţi per cetăţean în judeţul Constanţa, care are 800.000 de locuitori", a explicat pentru "Gândul" Constantinescu. El a adăugat că aceste costuri sunt infime comparativ cu banii europeni "pe care judeţul Constanţa îi pierde din cauza Guvernului pe programul operaţional regional". Preşedintele CJ Constanţa a estimat acele pierderi la nivelul milioanelor de euro per judeţ şi câteva miliarde la nivel naţional.
Cât au costat referendumurile
Cel mai scump referendum a fost cel pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul alocând 60 milioane de lei. Pentru referendumul privind introducerea votului uninominal s-au alocat 47 milioane de lei. Cel mai ieftin referendum naţional a fost cel din 2009 referitor la reducerea numărului de parlamentari şi Parlament unicameral, care s-a desfăşurat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale - 6,1 milioane de lei. În acest an, Primăria Capitalei pusese la bătaie 10 milioane de lei pentru referendumul privind desfiinţarea sectoarelor. În cele din urmă, acesta a fost anulat în urma întâlnirii dintre preşedintele Traian Băsescu şi primarii de sector. În plan local, referendumurile au fost puţine la număr şi s-au lovit fie de opoziţia prefecţilor, fie de cea a fondurilor avute la dispoziţie. Spre exemplu, anul acesta în Petrila, oraş cu 25.000 de locuitori a fost anulat un referendum local din cauza banilor care urmau să fie cheltuiţi. Întreaga operaţiune ar fi costat 70.000 de lei.
Alte soluţii de atac
Liderii USL sunt însă conştienţi de faptul că iniţiativele privind organizarea de referendumurile locale pot fi blocate de prefecţi. "O să apelez la justiţie dacă vor face aşa ceva", a spus Marian Oprişan. Acesta este convins că scopul PDL este de a numi preşedinţi interimari în cele "opt voievodate", să desfiinţeze Consiliile Judeţene şi să lase fără coordonare administraţiile locale. "Apoi prin aparatul de forţă - procurori, vor să convingă primarii să candideze pentru PDL", şi-a expus teoria preşedintele CJ Vrancea. Şi ceilalţi lideri de filială de la USL, care nu au majoritatea în Consiliile Judeţe, se gândesc la soluţii alternativă de atac. "La noi în Suceava se poate ca domnul Flutur să blocheze o astfel de iniţiativă. Ne vom lupta pentru dreptul oamenilor de a îşi spune părerea. Dacă nu vom avea succes, vom declanşa o campanie cu strângere de semnături ale celor care nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor", a declarat pentru "Gândul" preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor.
Mişcări de stradă
Liderii opoziţiei iau în calcul şi organizarea unor ample mişcări de stradă, dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul legii privind reorganizarea administrativă. Crin Antonescu a spus că USL va declanşa "revoluţia" atât în Bucureşti, cât şi în ţară. "Se poate organiza un mare miting în Capitală, dar cei care nu vin în Bucureşti, pot să iasă în stradă în oraşul lor", a adăugat liberalul.
Cât costă regionalizarea
"La USL am încercat să vedem care sunt costurile pentru populaţie ale reformei administrative. Calculele noastră arată că, la preţurile actuale, fiecare cetăţean va trebui să plătească între 600 şi 700 de lei", a declarat Victor Ponta, care a precizat că vor trebui schimbate actele de identitate, cele de cadastru sau tăbliţele de înmatriculare. În replică, liderii PDL au susţinut că aceste costuri nu sunt reale, deoarece actele vor fi schimbate doar dacă au expirat.

mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu