Aflat la Chișinău, contracandidatul republican al lui Barack Obama la ultimele alegeri prezidențiale, a declarat că America susține Republica Moldova pe calea integrării UE.
Amendamentul Jackson-Vanik, reformele începute de actuala guvernare, dar și conflictul transnistrean au fost principalele subiectele discutate în cadrul vizitei oficiale a senatorului american.Marian Lupu, preşedintele interimar al Moldovei, a fost primul politican cu care s-a întâlnit John McCain ieri la Chişinău. „Am încrederea că acest Guvern este pe calea reformelor democratice şi dezvoltării economice.
SUA sprijină obiectivele Guvernului de la Chişinău: integritatea teritorială, independenţa, reformele democratice şi integrare europeană", a declarat senatorul american. La rândul său, preşedintele interimar al Moldovei a dat asigurări că în scurt timp Moldova ar putea fi eliminată de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik. Acest document se referă la preferinţele economice în relaţia cu SUA şi include state care nu au economii de piaţă.
La întrevederea de la Reşedinţa de Stat au fost prezenţi şi liderii fracţiunilor parlamentare, Ion Hadârcă din partea liberalilor, Valeriu Streleţ de la liberal-democraţi şi Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru polictică externă, reprezentându-i pe democraţi.
Transnistria încalcă normele internaționale
În ce priveşte conflictul transnistrean, congresmanul american a menţionat că poziţia Statelor Unite ale Americii a fost expusă la Chişinău de către Joe Biden, vicepreşedintele SUA.
McCain susţine că Transnistria încalcă normele internaţionale. „Aflare trupelor ruse pe teritoriul suveran al Republicii Moldova este o problemă. Un principiu fundamental al Naţiunilor Unite şi a altor organizaţii din Europa este întegritatea teritorială. Faptul că în continuare, trupele armate ale Rusiei sunt încă pe teritoriul Transnistriei reprezintă încălcare a normelor internaţionale", a afirmat fostul contracandidat a lui Obama. „SUA nu este doar pregătită dar şi angajată să găsească soluţiile în problema transnistreană", a accentuat McCain.
Senatorul american a menţionat că va pleda pentru abrogarea amendamentului Jackson-Vanik. „Congresul sprijină dezvoltarea democratică a Moldovei. Având în vedere progresele semnificative înregistrate, voi pleda pentru a scoate Moldova din amendamentul Jackson", a mai spus congresmanul.
După întrevederile oficiale, senatorul american a vizitat, împreună premierul Vlad Filat, ministrul de Externe Iurie Leancă şi ambasadorul SUA Asif Chaudhry, expoziţia dedicată celor 70 de ani de la primul val de deportări expusă în centrul Chişinăului, după care au mers la cina la Cricova.
„Imixtiune în treburile interne ale Moldovei"
Pe agenda oficialului american a fost prevăzută și o întâlnire cu liderul comunist Vladimir Voronin, dar acesta a refuzat întrevederea. „Vizita lui John McCain în ţara noastră, în timpul campaniei electorale, este, cu certitudine, o imixtiune gravă în afacerile interne ale Republicii Moldova, în procesul democratic de exprimare a opţiunilor politice", arată într-un comunicat al Partidului Comuniştilor.
De cealaltă parte, McCain a spus că este dezamăgit de gestul comuniştilor şi că era gata să le asculte părerile, chiar dacă nu e de acord cu ele.
adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu