duminică, 12 iunie 2011

Romanii sarbatoresc azi si maine Rusaliile. Ce nu trebuie sa faci ca sa nu ai ghinion



Pentru linistea lor, zeci de mii de credinciosi s-au rugat ca Duhul Sfant sa se coboare astazi si asupra lor. Intocmai cum s-a pogorat asupra apostolilor, care au inceput sa vorbeasca toate limbile pamantului.



Asa am ajuns noi toti sa cinstim sarbatoarea Rusaliilor. Catedrala din Timisoara a fost mica pentru cati credinciosi au venit sa se plece in fata altarului. Au murmurat rugaciuni impreuna cu preotii si, de pe treptele bisericii, si-au rupt din crengile de tei puse special pentru eveniment.
Putini dintre cei care au mers astazi la slujba de Rusalii si au plecat acasa cu frunze de tei si de nuc au stiut pentru ce le iau. In credinta populara, ele simbolizeaza limbile de foc ale Sfantului Duh, care s-au pogorat deasupra apostolilor. Peste vara, aceste crengute ar trebui sa apare casele de grindina si furtuni.
Si in Bucuresti oamenii au urcat dealul Patriarhiei. Au spus rugaciuni, au respectat indemnurile preotilor, dar si-au amintit si de superstitii. In batrani se spune ca Rusaliile sau ielele sunt femei rele. Daca nu le respecti sarbatoarea si muncesti sau te scalzi se spune ca iti iau mintile si te schilodesc.
De amintit, isi mai amintesc cate ceva din vorbele vechi din popor oamenii din vestul tarii. Ei mai tin si de portul de sarbatoare.
Si maine este sarbatoare - a doua zi de Rusalii, libera pentru romani, pentru al treilea an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu