vineri, 29 aprilie 2011

CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA: Turiştii vin puhoi, londonezii fug


Astăzi, la ora 11.45 (9.45, ora locală) va începe nunta regală. La ora 15.25, prinţul William şi Kate Middleton vor spune „da“. Echipa „Adevărul Europa“ simte pulsul sărbătorii din Londra. O bună parte dintre londonezi profită de zilele libere din timpul nunţii şi pleacă din capitală, în weekenduri prelungite. Alţii sărbătoresc în stradă.
Restaurantele îşi aranjează ultimele decoraţii stradale, magazinele scot la vânzare ultimele produse cu Kate şi William rămase în stoc, ceainăriile îşi pregătesc cele mai fine amestecuri de frunze uscate şi centrele de frumuseţe se pregătesc pentru o zi plină de cereri de coafor.

Trish McMillan, 31 de ani, din Africa de Sud, de la ceainăria The Tea Box, strecoară ceaiul denumit Ceaiul Regal cu Frunze de lămâi, boboci de trandafir şi Earl Grey.

Pe Aceeaşi Temă

Aşază în vitrină o poză cu tânărul cuplu şi aşteaptă ca cei doi să se căsătorească mâine pentru ca noi clienţi să invadeze ceainăria cu poftă de sărbătoare.
„Este o ocazie deosebită şi locuiesc într-o ţară care adoră să se entuziasmeze. În plus, William este viitorul nostru prinţ, o astfel de nuntă nu se întâmplă oricând", crede Trish.
Căni de 40 de lire
Cănile cu William şi Kate s-au vândut „ca prăjiturile calde“ 


Kooks Unlimited, magazin de decoraţiuni, a mai rămas doar cu două-trei farfurii cu inscripţia William şi Catherine. Restul s-au vândut precum „prăjiturile calde" - o vorbă englezească care descrie, de altfel, agitaţia cumpărătorilor şi mai ales a colecţionarilor care şi-au dorit să pună mâna pe suvenirele cu iz regal. O farfurie costa 14,60 - preţ de patru ori mai mare decât în zilele obişnuite.

„Am vândut căni la 40 de lire bucata", spune Ashley (44) de la Kooks Unlimited. „Niciodată nu am mai vândut o cană la aşa un preţ. Lumea venea în magazin şi întreba: ce aveţi cu nunta regală?"După căni, cele mai căutate obiecte au fost micile steaguri triunghiulare cu Union Jack, emblema Marii Britanii. „Este incredibil cât am vândut, nu am mai rămas cu nimic", a mai spus Ashley. Katie Marshall, 50 de ani, din Richmond, a făcut joi ultimele cumpărături pentru petrecerea din strada Sheen. „Voi găti pui Coronation şi brioşe pentru toţi vecinii mei. De-abia aştept", a spus Katie.

Urmăriţi aici imagini LIVE de la eveniment comentate de specialişti şi vipuri din studioul "Adevarul"
Sătui de aglomeraţie
Larry, pisoiul premierului Cameron, decorat şi el  Foto: AFP


Nu toţi au chef de petrecere regală. „În toţi cei trei ani nu am văzut atât de mulţi londonezi cu dor de ducă în ţări calde", spune Mehul Desai (32 de ani), care lucrează de trei ani pentru agenţia de voiaj Caspian Travel în Hampstead, Londra. Vânzările la pachetele de concediu au crescut cu 20% înainte de nuntă, spune el. Zilele libere de Paşte, plus sărbătorile naţionale şi nunta regală, toate adunate, plus două-trei zile de concediu adăugate duc la o vacanţă consistentă.

Românii, neinteresaţi

Nunta regală le dă peste cap programul românilor din Marea Britanie.  Andrei Diaconu,27 de ani, trebuie să ocolească centrul Londrei pentru a ajunge în sud-vestul ţării, în Bournemouth, unde locuieşte. Nunta nu îi suscită prea mult interes. „Nunta regală se înscrie în veşnica obsesie pentru celebrităţi a vieţii britanice. Aş fi preferat ca nunta să fie ceva cu adevărat însemnat, deosebit, însă nu pot să o percep decât ca un alt motiv de a umple paginile tabloidelor ieftine, care iau astfel o pauză de la agasarea zilnică cu vedete de doi bani". Alexandra Popa, 26 de ani, masterandă în Anglia, spune că nu îi pare rău că nu se află în ţară în timpul faimosului eveniment.
Nunta a dat frâu liber imaginaţiei britanicilor


„Mă voi duce acasă să petrec weekendul cu părinţii, deci mă bucur că am o zi liberă. Dar nu-mi pasă de nunta regală, monarhia este un lucru al trecutului. Mie îmi place faptul că suntem o naţiune multi-culturală acum, vremurile s-au schimbat", spune Danielle Stagg, 23 de ani, din Essex.

Nunta în cifre

În ciuda crizei economice şi a măsurilor de austeritate, Casa Regală britanică a găsit bani pentru o nuntă somptuoasă.

- 1.900 de invitaţi vor urmări ceremonia de căsătorie dintre Prinţul William şi Kate Middleton ce va avea loc la Westminster Abbey

- 600 de persoane vor participa la recepţia dată la prânz la Palatul Buckingham, iar 300 vor lua parte la cina urmată de un bal

- 2,25 de kilometri despart Westminster Abbey de Palatul Buckingham

- 22 de pagini are ghidul trimis de Casa Regală invitaţilor cu regulile pe care aceştia trebuie să le respecte în timpul ceremoniei.

- 5.000 de ofiţeri de poliţie şi personal militar au fost desfăşuraţi pe străzile Londrei pentru a asigura securitatea

- 12 milioane de euro ar costa recepţia şi 80 de milioane de euro securitatea.
- 32 de milioane de lire sterline (36 de milioane de euro) costă, în total, evenimentul. Părinţii miresei vor achita, potrivit „Sunday Times", aproape - 100.000 de lire sterline (113.000 de euro). Suficient pentru a plăti inclusiv apartamentul de lux în care Kate a dat petrecerea pentru fete în penultima seară de dinaintea nunţii.

- 30.000 de lire sterline (33.000 de euro), pe puţin, a costat rochia de mireasă. Sunt şi voci care spun că rochia ar fi costat 260.000 de euro.

- 2 miliarde de telespectatori se preconizează că vor urmări nunta 800 de angajaţi, jurnalişti şi personal tehnic, a detaşat televiziunea publică britanică, BBC, pentru a acoperi evenimentul.

- 1, 5 milioane de persoane se aşteaptă autorităţile britanice să se adune pe străzile Londrei pentru a urmări alaiul de nuntă.

- 600.000 de turişti a atras capitala Regatului Unit, în ultima săptămână.

- 6 miliarde de lire sterline ar putea fi pierderile pentru patronatul britanic din cauza vacanţelor pe care şi le-au luat angajaţii pentru a nu pierde  „mariajul secolului".

- 30 de milioane de lire sterline (33 de milioane de euro) se aşteaptă Guvernul britanic să fie beneficiile de pe urma căsătoriei regale.

Nunta regală la TV

Postul Realitatea TV va transmite astăzi integral ceremoniile de la Londra, începând cu ora 9.00. Trimişii RTV, Cosmin Stan şi Emma Zeicescu, vor comenta nunta regală dintr-un ministudio de la Londra, alături de invitaţi ca prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.

Postul Pro TV a rezervat patru ore (10.00-16.00) pentru nunta regală, trimisul special la eveniment fiind Amalia Enache. Şi TVR Info va difuza live întreaga ceremonie regală. Mai multe documentare despre prinţul William şi viitoarea sa soţie, Kate Middleton, vor putea fi urmărite, astăzi, pe postul de televiziune, Diva Universal, începând cu ora 13.00.
adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu