sâmbătă, 30 aprilie 2011

Evocări cu prilejul căsătoriei prințului William de Wales: presa despre regele Mihai al României




Un ziar britanic a publicat zilele trecute caricatura unui soldat japonez care s-ar află încă în tranşee din vremea celui de-al doilea război mondial, pentru că nimeni nu i-a spus că s-a terminat. „Într-adevăr, spune soldatul reporterilor care l-au descoperit, n-am aflat că s-a terminat războiul, dar despre nunta prinţului William ştiu aproape totul”. Din avalanşa de informaţii despre nunta regală de la Londra, Mircea Ţicudean a ales o depeşă despre unul din invitaţi. 

Unul din oaspeţii familiei regale britanice ar putea să aibă impresia de deja vu, scrie agenţiaAP. Tăcutul rege Mihai al României, care împlineşte în octombrie anul acesta 90 de ani, a venit la Londra în 1947 la nunta prinţesei Elisabeta cu vărul lui, Prinţul Filip. Acum, regele Mihai revine la Londra la nunta nepotului lor, Prinţul William, care se căsătoreşte cu Kate Middleton. În urmă cu 30 de ani, regele Mihai a fost şi la nunta părinţilor lui William, Prinţul Charles şi Prinţesa Diana.

Regele Mihai într-o fotografie de epocă
Mihai al României, continuă AP, este unul din puţinii şefi de stat din vremea celui de-al doilea război mondial aflaţi încă în viaţă – o viaţă care în cazul lui numai plicticoasă n-a fost.
Stră-strănepotul reginei Victoria şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta, Mihai a fost încoronat mai întâi la vârsta de şase ani şi a domnit sub tutela unei regenţe ca rege-copil între 1927 şi 1930, iar apoi din nou între 1940 şi 1947. Cea mai cunoscută decizie a regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste la 23 august 1944, un act despre care istoricii spun că a scurtat al doilea război mondial.

După nunta prinţesei Elisabeta din 1947 tânărul rege a revenit într-o Românie în care comuniştii sprijiniţi de Stalin se pregăteau să instituie dictatura proletariatului. O lună după nunta de la Londra, Mihai a fost silit să abdice, i s-a luat cetăţenia română şi a fost trimis în exil, unde a lucrat ca pilot pe avioane comerciale, iar o scurtă perioadă ca crescător de păsări.

Chiar şi după căderea comunismului în România – aminteşte AP – noii lideri de la Bucureşti şi-au păstrat rezervele faţă de fostul suveran. Mihai a fost oprit – fără prea multă eleganţă – să se întoarcă în patrie în 1990. În sfârşit, în 1997 şi-a putut redobândi cetăţenia. Apoi a primit compensaţii pentru castelele confiscate de comunişti, iar acum poate folosi fostele edificii regale.

Potrivit listei oficiale de invitaţi ai nunţii regale de astăzi, regele Mihai va fi însoţit de fiica sa, principesa Margareta şi de soţul ei, principele Radu. Un tabloid britanic scrie că dacă regina Victoria ar fi încă în viaţă, ar fi probabil fericită să-şi vadă printre invitaţi atâţia stră-strănepoţi. În afara fostului rege Mihai al României, vor fi prezenţi alţi şapte: regina Elisabeta, Prinţul Filip, regele Harald al Norvegiei, regina Margareta a Danemarcei, sora ei ex-regina Anna Maria a Greciei, fostul rege Constantin şi sora lui Regina Sofia a Spaniei.

sursa: europalibera.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu