luni, 11 aprilie 2011

Voiculescu îi cere lui Băsescu demiterea lui Kovesi, în caz contrar îl ameninţă cu suspendarea

Voiculescu îi cere lui Băsescu demiterea lui Kovesi, în caz contrar îl ameninţă cu suspendarea
Voiculescu îi cere lui Băsescu demiterea lui Kovesi,
în caz contrar îl ameninţă cu suspendarea / FOTO: Grup RC
Senatorul PC Dan Voiculescu îi cere lui Traian Băsescu demisia procurorului general Laura Codruţa Kovesi în urma informaţiilor potrivit cărora aceasta ar fi făcut publice informaţii dintr-un dosar de urmărire penală, afirmând că, în caz contrar, Parlamentul ar putea iniţia procedura de suspendare.




"Domnule preşedinte, în 6 aprilie 2011 a devenit publică informaţia referitoare la demersul abuziv al procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, care a trimis presei, pe canale neoficiale, informaţii dintr-un dosar de cercetare penală. Concret, doamna Kovesi şi-a procurat informaţii aflate într-un dosar penal pe care nu îl avea sub directa cercetare, le-a ataşat şi le-a trimis, de pe propria adresă de e-mail, unui ziarist. Prin acest demers, procurorul general a încălcat flagrant imparţialitatea şi obiectivitatea activităţii de cercetare penală", spune Voiculescu într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui.
Vicepreşedintele Senatului susţine că a aşteptat cinci zile ca preşedintele să adopte o poziţie oficială în acest, însă îl acuză că "nu e tocmai străin" de demersurile lui Kovesi, "cunoscându-i deprinderile". "Analizând profilul dumneavoastră şi al echipei de propagandă care vă serveşte, pot estima că veţi încerca să deturnaţi şi acest caz către lupta cu mogulii şi securitatea. De altfel, propaganda este singurul capitol la care acest regim este, cu adevărat, competitiv. Însă, pe masură ce râdeţi sau plângeţi în direct şi în reluare, pe măsură ce împărţiţi românii în buni şi răi, slabi şi graşi, bugetari şi nebugetari, prieteni şi duşmani, aţi demolat instituţiile fundamentale ale statutului român", continuă Voiculescu, acuzându-l pe şeful statului că a "sabotat democraţia" şi a falimentat economia naţională, iar acum încearcă să compromită justiţia.
"Doar într-un stat mafiot, procurorul general poate deveni un canal, o pâlnie prin care se scurg informaţii neoficiale. Doar sub un preşedinte anticonstituţional un astfel de procuror general ar fi menţinut în funcţie, chiar şi după ce faptele sale au fost demonstrate public", mai spune Voiculescu, cerându-i lui Băsescu să o revoce pe Kovesi în baza atribuţiilor sale constituţionale.
Senatorul spune că, dacă Băsescu nu va respecta Constituţia, ar putea determina Parlamentul să invoce din nou articolul 95, privind suspendarea. "Dacă, în calitatea dumneavoastră de , şi , nu vreţi să respectaţi Constituţia, aţi putea determina Parlamentul să invoce, din nou, art.95 din Constituţie - suspendarea din funcţie. Dar, estimez că, între două rele, veţi alege cum e mai bine pentru dumneavoastră şi, evident, pentru ţară", conchide Voiculescu.
Miercuri seară, într-un comunicat remis presei, Parchetul General a precizat că o serie de copii ale rechizitoriului în cazul referitor la Sorin Ovidiu Vîntu-Octavian Ţurcan au fost remise presei în baza legii accesului la informaţii publice şi în urma unor solicitări din partea instituţiilor media respective. Ministerul Public a mai menţionat că aceste documente în format electronic au fost remise exclusiv de biroul de presă al Parchetului General, de pe adresa de mail presa@mpublic.ro.
"La data de 14 octombrie 2010, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa a remis mass-media Comunicatul de presă nr. 997/VIII-3/2010 privind trimiterea în judecată a inculpaţilor Vântu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului, precum şi a inculpatului Stoian Alexandru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la favorizarea infractorului, comunicat ce este disponibil pe site-ul www.mpublic.ro la rubrica Mass-media - Comunicate de presă - 2010.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, precum şi cu uzanţele biroului de presă, ulterior trimiterii comunicatului, s-a transmis unor jurnalişti, în baza cererilor formulate, copii ale rechizitoriului menţionat. Astfel, în ziua de 14 octombrie 2010 precum şi în zilele ce au urmat, în baza solicitărilor adresate s-a transmis, în format electronic, de la adresa de e-mail presa@mpublic.ro, pe adresele de e-mail indicate în cereri, copia rechizitoriului întocmit în cauză, supusă anterior procedurii de protejare a datelor cu caracter personal ("curăţat"), unor publicaţii precum Adevărul, Curentul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Mediafax, Puterea, Ring ş.a... Se impune a fi făcută menţiunea că, în acest caz, comunicarea publică, în diferitele etape procesuale (măsuri preventive, propunere arestare preventivă şi trimitere în judecată), s-a realizat exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă şi al răspunsurilor la solicitări, furnizate de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa", se arată în comunicatul Parchetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu