luni, 11 aprilie 2011

Noi concedieri in companiile de stat. Se reintroduce venitul lunar de completare

concediere Se da startul la concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare si se va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati, pentru a evita riscul "escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata".



Guvernul va aviza in perioada imediata noi concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare. Persoanele disponibilizate vor avea parte de un venit lunar de completare, venit care va fi reintrodus de catre Guvern prin ordonanta de urgenta.
Persoanele concediate care vor refuza un alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic sau nu vor sa participe la programe de reconversie profesionala nu vor mai primi acest ajutor financiar, scrie Mediafax.
Refuzul locului de munca va fi acceptat doar daca se bazeaza pe motive de sanatate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiza medicala si prezentat in maximum 30 zile de la aparitia problemei de sanatate.
Guvernul a decis in 2010 ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.
Insa in acest an, acest sprijin financiar va fi reintrodus pentru a atenua impactul concedierilor si a evita riscul "escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata", pe fondul situatiei precare economico-sociale a comunitatilor locale.
Guvernul doreste ca prin aceasta ordonanta de urgenta sa se revina la sistemul anterior, conform caruia venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
In nota de fundamentare se arata ca ordonanta urmareste diminuarea consecintelor restructurarii din domeniul minier, energetic si industria de aparare, dar modifica OU 116/2006 care reglementeaza protectia sociala pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective din companiile de stat si regiile autonome subordonate administratiei publice locale.
Durata de acordare a venitului minim de completare pentru persoanele concediate va fi de asemenea similara cu cea valabila pana anul trecut, inainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 22 luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani si 24 luni pentru o vechime in munca de peste 25 de ani.

agenda.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu